JANGKITAN KUMAN DI MUSIM PERAYAAN

0
462
views

Musim perayaan tiba lagi. Wad yang kosong menjelang Aidilfitri , kembali penuh apabila masuk hari ketiga di bulan Syawal.

Antara punca kemasukan anak-anak ke wad kebanyakannya kerana demam, jangkitan saluran pernafasan dan juga cirit birit dan muntah-muntah.

“Raya ketiga, biasa dah tu” kata pakar saya.

Pelbagai juadah tersaji sempena Aidilfitri. Tidak dapat dinafikan pasti ada hidangan yang telah dimasak lebih awal dan juga dipanaskan berulangkali. Sedikit sebanyak ia menjadi punca kepada keracunan makanan. Air dan ais daripada air yang tidak dimasak atau dirawat dengan baik boleh juga menjadi punca keracunan makanan dan diarea.

” Kesian tengok punggung adik tu. Merah berdarah dah. Sekejap je habis dah satu plastik pampers mak dia hantar.” kata staff nurse. Tiap kali membuang air, pasti meraung-raung kesakitan pesakit saya ini. Hati yang melihat juga perit dan ketat dengan duka.

Jika kita yang dewasa mengalami diarea dan muntah berterusan, terasa letih dan tidak larat untuk bangun dan berfungsi seperti biasa, bayangkan anak kecil apatah lagi.

Perhatikan pengambilan air dan makanannya. Adakah masih normal seperti biasa.
Jika masih menyusu badan, teruskan penyusuan sekerap yang mungkin.

Sekiranya mengambil susu formula, pastikan air yang digunakan bersih dan terawat. Botol dibasuh bersih dan susu yang dibancuh tidak lebih daripada dua jam. Sekiranya susu sudah diminum dan masih berbaki dalam masa sejam, buangkan dan buat yang baru apabila anak mahu minum. Berikan minum susu sekerap yang mungkin agar anak kekal terhidrasi. Biar sedikit 1-2 oz asalkan kerap.

Berikan air garam atau ORS bagi memastikan anak dapat menggantikan garam yang hilang daripada badan akibat muntah dan diarea. Berikan secara berkala. Seeloknya setiap kali anak muntah dan diarea.

Perhatikan adakah anak muntah sebaik sahaja makan dan minum dan adakah muntahnya adalah partikel susu atau makanan yan dimakannya yang keluar atau bukan. Sekiranya anak muntah sebaik sahaja minum susu atau air, kemungkinan tiada yang masuk ke dalam tubuh anak. Ini boleh menyebabkan anak dehidrasi kembali.

Selain pemberian air garam, susu berkultur seperti Yakult juga bagus kerana ia mengandungi probiotik yang membantu mempercepatkan penyembuhan. Pemberian Probiotik dalam bentuk susu formula atau serbuk juga boleh untuk membantu perawatan.

Pemberian sup kosong atau minuman manis atau bergula juga membantu anak mendapat cecair dan juga kalori untuk tubuh. Elakkan makanan yang berminyak dan juga berempah atau pedas kerana boleh menerukkan diarea.

Teruskan pemberian air pada anak, makanan walau dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.

Namun begitu, jika anak masih lemah, tidak mahu makan dan minum, masih muntah dan diarea berterusan, bawalah anak berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut. Kemungkinan anak perlu dimasukkan air bagi menggantikan garam dan air yang hilang dari tubuh,

Pastikan kebersihan tangan selepas menguruskan muntah dan najis anak. Sabun dan gunakan ‘Hand sanitizer” agar kuman tidak dipindahkan kepada orang lain.
Uruskan lampin pakai buang anak dengan baik.
Sterile kan botol susu dan cawan minum anak sekerap yang mungkin.

Ruqayyah Muhd
Pediatrik Dietitian

Medical Mythbusters Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here