Wahai “Abang Sado”.

1
2449
views

‘Abang Sado’ satu fenomena yang melanda golongan muda lelaki di negara kita pada masa kini. Semakin ramai golongan lelaki tertarik dan mula mendaftarkan diri ke pusat-pusat kecergasan untuk membina badan dan membesarkan otot-otot tubuh.

Perkembangan positif ini secara tidak langsung menyokong budaya hidup sihat kerana ramai yang mula mengamalkan senaman secara berterusan di pusat-pusat kecergasan mahupun di rumah bagi yang mempunyai set alatan senaman yang lengkap. Matlamat mereka adalah untuk mempunyai bentuk tubuh yang sasa dengan otot-otot yang besar di beberapa bahagian tertentu pada badan agar kelihatan gagah.

Di sebalik perkembangan positif ini, wujud pula sedikit kebimbangan dalam aspek kesihatan. Kebimbangan ini timbul apabila terdapat segelintir golongan lelaki yang ingin menjadi ‘Abang Sado’ dengan memilih jalan singkat untuk membesarkan otot-otot. Mereka munggunakan steroid untuk membesarkan otot mereka.

‘Nak build up muscle gunalah cara Jantan sejati. Tidak perlu cucuk steroid untuk increase muscle’

Bagi pihak gym pula, sepatutnya gym adalah tempat menjalankan aktiviti sihat. Bukan jadi DURJANA membahayakan pelanggan anda dengan menjual atau membenarkan ahli-ahli menjual Anabolic Steroid seperti Stanozolol ini (nama jenama ; Winstrol)

Kesan sampingan Stanozolol (Winstrol)

  • Bagi Wanita; kitaran haid terganggu, timbul jerawat dan pengecutan payu dara
  • Bagi Lelaki; risiko mandul, pengecutan testis, pembesaran prostat
  • Bagi kedua-dua jantina: Risiko serangan jantung, angin akhmar, rosak hati dan gangguan psychiatric

Stanazolol telah di “banned” oleh Jawatankuasa Olympic sejak 1974. Steroid jenis ini jugalah yang telah digunakan oleh pelari pecut Ben Johnson yang membawa kepada penarikan semula pingat emas acara lari pecut 100m beliau pada tahun 1988.

Stanazolol dikira kaedah Doping dalam sukan bawah kategori Anabolic Steroid dan ia diharamkan penggunaannya pada setiap masa. Kenapa ia diharamkan? Sudah tentu kerana kesan bahaya ubat ini terhadap sistem kardiovaskular yang boleh menyebabkan kematian kepada penggunanya.

“Harapkan pagar, Pagar makan padi” begitulah senario masa kini.

Ubat ini dijual berleluasa oleh pengusaha GYM yang tidak beretika. Atau ia dijual oleh abang-abang sado yang lain di dalam gym. Ada juga jualan atas talian di media sosial.

Mereka-mereka yang tidak beretika Inilah yang menjadi dalang membawa ubat ini secara seludup. Seperti dalam gambar kelihatan ubat ini tidak berdaftar kerana tiada nombor pendaftaran. Melalui semakan di laman sesawang NPRA juga menunjukkan tiada ubat ini berdaftar di Malaysia.

Fikir-fikirkanlah

  1. Kenapa sampai Jawatankuasa Olympic ‘Banned’ ubat ini?
  2. Jika ubat ini bagus untuk membesarkan otot dan tidak berbahaya kepada kesihatan (boleh dijual sebagai ubat-ubatan am atau OTC) mengapa ia diseludup masuk?
  3. Jika ubat ini bagus dan tidak berbahaya kepada kesihatan mengapa pengusaha pusat Gym atau mana-mana syarikat tidak mendaftarkan ubat ini untuk indikasi membesarkan otot bagi “Abang Sado To Be”?

Bagi kaum wanita atau isteri yang mana suami mereka yang berjinak-jinak ke gym dan ingin menjadi “Abang Sado” perlu BERHATI-HATI”.

Pantau suami anda agar tidak mengambil ubat yang telah disalahgunakan ini. Sayangi suami anda, jauhi kemandulan dan testis kecil dan elakkan menjadi janda kerana kematian suami akibat kesan sampingan ubat ini.

Justeru untuk menjadi ‘Abang Sado’ ada cara atau kaedah terbaik tanpa menggunakan sebarang ubat ataupun steroid. Sebagai contoh; ramai pelatih-pelatih kecergasan yang profesional berjaya mengekalkan kecergasan dan bentuk fizikal tubuh badan mereka melalui amalan pemakanan dan senaman yang betul untuk membina dan membesarkan otot.

Usaha serta kegigihan melakukan senaman mengangkat bebanan yang betul dan berterusan mampu merealisasikan impian untuk menjadi ‘Abang Sado’ secara sihat dan jauh dari sebarang masalah kesihatan.

Nasihat daripada saya

Mohd Dziehan Mustapa
Pegawai Farmasi
Medical Mythbusters Malaysia

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here